Една от най-известните европейски улици, обградената с дървета Пасео дел Прадо

...
Една от най-известните европейски улици, обградената с дървета Пасео дел Прадо
Коментари Харесай

ЮНЕСКО обяви два обекта от Мадрид за световно културно наследство

Една от най-известните европейски улици, обградената с дървета " Пасео дел Прадо " (Paseo del Prado)   в испанската столица Мадрид, е добавена към листата на ЮНЕСКО за международно нематериално завещание, заедно със прилежащия парк " Ел Ретиро " (Retiro Park).

Културната организация на Организация на обединените нации съобщи, че признава основните функции, които и двете имат и към момента имат в историята на града, заяви BBC. " Пасео дел Прадо " е дом на няколко влиятелни здания, измежду които и музеят " Прадо ".

ЮНЕСКО описа местата като пейзаж на изкуствата и науките.

В известието на организацията се споделя, че " Пасео "  разполага с няколко структури, в това число площади с исторически мраморни статуи и фонтани като " Плаза де Цибелес " (Plaza de Cibeles), която ЮНЕСКО определя като " емблематичен знак на града ".

В изказване в неделя испанското държавно управление акцентира, че " Пасео " е първата улица от този тип, която е отворена за всички жители – до преди това подобни на паркове булеварди са били отворени единствено за висшите съсловия.

Премиерът Педро Санчес съобщи, че признанието от страна на ЮНЕСКО е " справедливо ", като добави:

" Мадрид и цяла Испания имат шанс през днешния ден ".

Жителка на Мадрид, Ана Ланчас, сподели пред BBC, че парк " Ретиро " е " сърцето на града ", добавяйки: " Не познавам човек, който да идва в Мадрид и да не върви в Ретиро ".

Включването на обект в листата на ЮНЕСКО с нематериално културно завещание може да помогне за привличането на повече туристи от цялостен ​​свят. Столицата на Испания за първи път съумя да включи градски пространства като обекти на културата макар някои възражения на комисията на ЮНЕСКО и Норвегия.

С включването на " Пасео дел Прадо " и " Ел Ретиро " в листата на ЮНЕСКО за културни и естествени забележителности Испания към този момент има общо 49 обекта в него, а столицата Мадрид – шест.

Булевард " Пасео дел Прадо "  пресича Мадрид от север на юг. На него са ситуирани музеят " Прадо ", музеят " Тисен-Борнемиса " и Центърът за изкуства " Кралица София ".

Трите обекта оформят така наречен Триъгълник на изкуствата, въпреки че " Пасео дел Прадо " по-скоро се счита за център и на политиката и финансите.

Булевардът е една от първите градски артерии, обрамчени с дървета. Така още от XV век той става обичано градско пространство за разходки, продан на вести и основаване на нови обществени контакти. Озеленяването му е самодейност на Филип II, който преустройства булеварда и го освежава с дървета и фонтани. В края на XVIII век " Пасео дел Прадо " към този момент е международен пример за урбанистично оформление, изключително мощно повлиял градовете на Латинска Америка.

" Ел Ретиро " пък е най-големият парк в Мадрид, планиран още в средата на XVI век като част от двореца на Филип IV. С огромното си езеро паркът е обичано място за отдих на жителите на Мадрид и гостите на испанската столица.

 
9 обекта на ЮНЕСКО в България, които наложително да посетите
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР